NODERĪGAS ZIŅAS

Uzmanību! 
Situācija Izraēlā: Saasinoties drošības situācijai Izraēlā, kas rada ievērojamus riskus un neprognozējamu situācijas attīstību, LR Ārlietu ministrija aicina izvērtēt nepieciešamību doties uz Izraēlu. Valsts teritorijā esošajiem Latvijas valsts piederīgajiem ĀM aicina sekot līdzi situācijas attīstībai un vietējo drošības dienestu rekomendācijām. Šis brīdinājums ir spēkā līdz turpmākam aktuālās situācijas precizējumam.
 
Situācija Ukrainā: Civilās Aviācijas Aģentūra (CAA) izziņo aizliegumu visām Latvijā reģistrētām aviokompānijām veikt lidojumus Ukrainas gaisa telpā, kā arī Krievijas gaisa telpā tuvāk par 180 kilometriem no Krievijas un Ukrainas. Brīvdienu operatoru čaterlidojumi un regulārie avio pasažieru pārvadājumi tiek veikti, ievērojot visus drošības noteikumus bez Ukrainas gaisa telpas šķērsošanas.

Kemperi – ne tik jauns, bet aizraujošs ceļošanas veids

Ceļošanai ar kemperi jeb māju uz riteņiem ir vairāk kā 200 gadus sena vēsture un pirmos no šādiem dzīvošanai aprīkotiem vagoniņiem vilka zirgi. Tāda veida transportlīdzekļu masveida ražošanu 1919. gadā uzsaka Anglijas kompānija Eccles un guva lielus panākumus, nespējot apmierināt pieprasījumu. Varbūt tāpēc Apvienotajā Karalistē arī šodien izbraukšana pie dabas ar kemperi ir ļoti iecienīta.

Laikam ejot, popularitāte nemazinājās, taču tehnoloģijas un iespējas auga. Viens no šāda tipa atpazīstamākajiem transportlīdzekļiem, ko nereti var manīt kino par hipiju laikiem, kad tika svinēts miers un brīvība, ir Vācijā ražotie Westfalia busiņi.

Šodien pieejamajām motorizētajām mājām ir dažādas komforta klases – sākot no lielgabarīta piekabēm, kur varēsiet salikt nepieciešamāko, tai skaitā sporta aprīkojumu, pop-up stila transformējami kemperi, dažādu klašu guļamfurgoni, kas nav lieli, taču ir aprīkoti ar visu nepieciešamo, kā arī ir pieejami A klases luksus kemperi.

Ceļošana ar kemperi ir īpašs stils un, varētu teikt, dvēseles noskaņojums, kad ceļotājs var izvēlēties ne tikai to, “kur? kad? cik ilgi?”, bet arī “kā?” Izvēlieties komfortu un mūsdienīgu dzīves stilu, kas ir īpaši svarīgi, ceļojot ar bērniem, vai festivālu iedvesmotu vintāžas stilu jauniešiem un sirdī jaunajiem un askētisku komfortu.

Kādēļ cilvēki izvēlas ceļot ar kemperi? Šī ir lieliska iespēja ģimenes atpūtai pie dabas, plānotam, bet neatkarīgam ceļojumam un mazāk apmeklētu vietu sasniegšanai.

Kad ieplānot ceļojumu ar kemperi? Izvairieties ceļot “karstajā” sezonā, tad varēsiet ieraudzīt vairāk, izjutīsiet mazāk stresa, vietu kempingos būs vairāk un kopumā jūs būsiet pat apmierinātāki. Ja tomēr dodaties ceļā atvaļinājumu sezonā, neuztraucieties, ceļošana ar kemperi jums dod brīvību izvēlēties nomaļākus nostūru un piepildīt savu atvaļinājuma sapni.

Ceļošana ar kemperi Eiropā un citviet pasaulē.

Daži padomi, ceļošanai ar kemperi:

Minimālisms. Neatkarīgi no ceļotāju skaita, atvēlētā vieta ir ierobežota, tādēļ izvēlieties minimālu resursu apjomu, kas nodrošina optimālu komfortu. Rēķinieties ar vienkāršu dzīvesveidu, taču bez drēbju mazgāšanas katru dienu un paredzot iespējamās klimata izmaiņas.

Pārtika. Atvēliet vietu pārtikas krājumiem un glabājiet tos noslēgtos traukos. Plānojiet maltītes 2-3 dienas uz priekšu, veiciet regulāru krājumu revīziju. Izvēlieties pārtikas produktus, kuru glabāšanai nav nepieciešami īpaši apstākļi, bet ātri bojājošos produktus iegādājieties, esot ceļā. Ja ceļojat kopā ar bērniem, parūpējieties par uzkodām un našķiem.

Ūdens. Taupiet dzeramā ūdens krājumus un papildiniet tos pie katras iespējas gan sistēmās un atkārtoti izmantojamā tarā. Jūs varat apmeklēt dušu un labierīcības, kā arī nomazgāt traukus daudzās gāzes uzpildes stacijās un kempingos.

Nakšņošana. Jūs varat izvēlēties nakšņot īpaši atvēlētās kempinga vietās, kā arī brīvā dabā, ņemot vērā drošības aspektu (uzziniet par iespējām un rekomendācijām, apmeklējot dažādas valstis). Ceļojot ilgāku laiku, iesakām vismaz dažas naktis pavadīt kempingā – tur jums būs iespēja nomazgāties dušā, papildināt dzeramā ūdens krājumus, uzlādēt ierīces, u.tml. Ja esat rezervējuši kempingu, ņemiet vērā tā darba laiku iebraukšanai. Labs miegs, kas ietekmēs jūsu fizisko veselību un garastāvokli, ir svarīga ceļojuma sastāvdaļa, tādēļ pārliecinieties, ka matracis ir pietiekoši labs, vajadzības gadījumā paņemts lielāks guļammaiss (uzziniet par siltumizolāciju savā kemperī).

Pāris naktis ieplānojiet nakšņot nomaļākā vietā, protams, ņemot vērā jūsu personīgās izjūtas un drošību, lai izbaudītu vientulību un varētu vērot zvaigznes. Šī ir daļa no kempera brīvdienām ilgi paliekošām atmiņām.

Uzkopšana un kārtība. Veiciet regulāru uzkopšanu, novelciet apavus un vienmēr visu nolieciet savās vietās. Centieties šķirot atkritumus un regulāri atbrīvojieties no tiem atļautās vietās. Rūpējieties par aizsardzību pret odiem un citiem insektiem, tādēļ uzturiet tīrību, neatstājiet pārtikas produktus, aizveriet durvis un logus, līdz ko sāk krēslot.

Pirmās palīdzības komplekts. Pārbaudiet vai aptieciņā ir paracetamols, ibumetīns, pārslienamie, materiāli, plāksteri, dezinfekcijas līdzekļi, tabletes ūdens attīrīšanai un, protams, jūru ārsta izrakstītie un citi biežāk lietotie medikamenti. Var noderēt arī odu atbaidīšanas līdzekļi un krēms pret saules apdegumiem.

Apdrošināšana. Nomājot kemperi, tā apdrošināšana ir obligāta prasība, taču, ceļojot arī ar iegādātu transporta līdzekli, atbilstošai apdrošināšanai ir liela nozīme. Esot ārzemēs, pārliecinieties par personu veselības apdrošināšanu – pāris desmiti eiro var aiztaupīt simtus un pat tūkstošus.

Izklaide, esot ceļā. It īpaši, ja ceļojat ar bērniem, parūpējieties, lai garāku pārbraucienu laikā nekļūtu garlaicīgi – paņemiet kādu galda spēli, grāmatu, lejupielādējiet filmas.

Plānošana. Ieplānojiet ceļojuma pieturas punktus un svarīgākos apskates objektus. Pirms no rīta dodaties ceļā izlemiet, kur plānota nakšņošana, degvielas uzpilde, pārtikas un ūdens krājumu atjaunošana. Plānojiet, taču esiet atvērti izmaiņām.

Izmaksas. Ņemiet vērā, ka var rasties papildu izmaksas – ne tikai nomas un degvielas izdevumi, bet arī kempinga izmaksas, ūdeni un maltītes, maksas ceļi, u.tml.

Navigācija. Parūpējieties, lai karte nebūtu veca, vērojiet zīmes, kā arī esat gatavi nepieciešamības gadījumā pieslēgties navigācijas sistēmai. Ja jūtaties apmaldījušies, nekautrējieties pajautāt palīdzību vietējiem – tas būs efektīvāk, nekā kilometriem garš ceļš nepareizā virzienā un atgriešanās.

Neieciešamākās lietas. Kabatas lukturis, ūdens, rezerves degvielas kanna, skrūvgriezis, līmlente uzgriežņu atslēga, griezējs, knaibles un sešstūra atslēgas… pagarinātājs, uzlādes ierīces, strāvas pārveidotājs, galda piederumi, sērkociņi. Ja ir vieta, var noderēt arī pāris saliekamie krēsli, galds un neliels grils ar piederumiem. Pārliecinieties, ka kemperī it ķīļi riteņu bloķēšanai un līmeņošanai, jo tas ir svarīgi ne tikai komfortam un drošībai, bet arī notekcauruļu pareizai darbībai.

Zināšanas par kemperi. Uzziniet visu par savu kemperi, pirms dodaties ceļā. Jums ir jāzina, kā ieslēgt apkuri, karsto ūdeni, uzturēt tualeti, kur atrodas rezerves ritenis, kāds ir auto augstums, u.tml. Kā arī, pirms dodieties tālākā ceļā, veiciet nelielu testa braucienu, patrenējieties noparkoties. Gan iegādājoties, gan nomājot kemperi, dīleris jums var pastāstīt daudz noderīgu lietu.

Ceļā. Nebrauciet bez apstāšanās vairāk kā 300 km – šis ir drošības jautājums. Ik pēc 3 stundām šoferim ir nepieciešama neliela atpūta. Ideālā gadījumā komandā brauc 2 šoferi. Braukšanas laikā neveiciet straujas joslu maiņas, ievērojiet ātruma ierobežojumus un, ja saprotat, ka aiz jums izveidojusies garāka automašīnu rinda, ļaujiet tām pabraukt garām. Apstājoties pilsētās pārliecinieties, ka tas ir atļauts, respektējiet privātīpašumu, kempingos neparkojieties pārāk tuvu citiem, respektējiet klusumu un privātumu.

Tagad, ka esat uzzinājuši par kempera brīvdienām vairāk, novēlam jums patīkamu atvaļinājumu!

Informācijas apkopojumam izmantotie avoti: https://touristear.com/ ; https://vanclan.co/camper-van/

bottom logo
   +371 67283300         [email protected]

   

Sazināties ar mums

Jaunumi

Es piekrītu Privātuma politika
bottom logo
   +371 67283300
   [email protected]
   
American Express    IATA   ALTA