NODERĪGAS ZIŅAS

Uzmanību! 
Situācija Izraēlā: Saasinoties drošības situācijai Izraēlā, kas rada ievērojamus riskus un neprognozējamu situācijas attīstību, LR Ārlietu ministrija aicina izvērtēt nepieciešamību doties uz Izraēlu. Valsts teritorijā esošajiem Latvijas valsts piederīgajiem ĀM aicina sekot līdzi situācijas attīstībai un vietējo drošības dienestu rekomendācijām. Šis brīdinājums ir spēkā līdz turpmākam aktuālās situācijas precizējumam.
 
Situācija Ukrainā: Civilās Aviācijas Aģentūra (CAA) izziņo aizliegumu visām Latvijā reģistrētām aviokompānijām veikt lidojumus Ukrainas gaisa telpā, kā arī Krievijas gaisa telpā tuvāk par 180 kilometriem no Krievijas un Ukrainas. Brīvdienu operatoru čaterlidojumi un regulārie avio pasažieru pārvadājumi tiek veikti, ievērojot visus drošības noteikumus bez Ukrainas gaisa telpas šķērsošanas.

Ceļojiet ar pārliecību! Vispārīgi ieteikumi, ceļojot ārpus savas valsts

 
Ceļojot uz ārzemēm – tuvākām vai tālākām, mēs interesējamies par valūtu, saziņas valodu, plānojam, taču ne vienmēr spējam paredzēt visu. Veiksmīgs brauciens lielā mērā ir atkarīgs kā no plānošanas un informācijas patiesuma, tā arī mainīgām aktualitātēm un prasībām, kas skar drošību.
 
Dokumenti:
Lai gan mūsdienās biļetēm un dokumentiem ir svītru kodi un QR kodi, iesakām ņemt līdzi arī dokumentu izdrukas (tai skaitā pases un ID kartes kopijas) – labāk 2 eksemplāros, ja dodaties garākā ceļojumā. Saglabājiet konsulātu un vēstniecību kontaktus, kā arī parūpējieties par ceļojuma apdrošināšanu.
 
Ieceļošanas dokumenti:
pase/ID karte, vīza:Atkarībā no valsts, uz kuru ceļojat, kā personu apliecinošs dokuments noderēs ID karte un/vai pase, kurai jābūt derīgai vismaz 6 mēnešus pirms plānotās atgriešanās, kā arī jābūt vismaz 2 tukšām lapām vīzu sadaļā, pretējā gadījumā, iekļūšana valstī var tikt atteikta. Noskaidrojiet, vai ieceļošanai jau iepriekš jānoformē vīza, vai arī tūrisma vīza ir noformējama lidostā ātri un bez aizķeršanās.
 
Ceļvedis:
Skan vecmodīgi? Dažkārt karte un papildu informācija var izrādīties ļoti noderīga, jo, atdodoties citā valstī, interneta lietošana var būt ierobežota. Noskaidrojiet, kādus pakalpojumus nodrošina jūsu sakaru operators, cik tie maksās un nepieciešamības gadījumā pieslēdziet papildu pakalpojumus.
 
Veselība un ceļojuma apdrošināšana:
Ceļojuma un veselības apdrošināšana nekad nav līdzekļu izšķiešana un to pilnīgi noteikti apliecinās personas, kas to ir izmantojušas. Izvērtējiet optimālo programmu, ņemot vērā ceļojuma specifiku un apmeklētās valstis, kā arī painteresējieties savā bankā – dažkārt bankas piedāvā apdrošināšanu, izsniedzot, piemēram, kredītkarti. Pārbaudiet vakcinācijas prasības, kas var ietvert ne tikai brieži izplatīto vakcīnu nepieciešamību, bet arī vakcināciju, piemēram, pret dzelteno drudzi. Rekomendācijas un prasības atradīsiet Slimību profilakses un kontroles centra (Centers for Disease Control (CDC)) un Pasaules veselības organizācijas (World Health Organization (WHO)) mājas lapās.
Dažās valstīs noteiktu medikamentu ievešana nav legāla, tādēļ, ja jums spēcīgas ietekmes medikamentus ir parakstījis ārsts, uzziniet par iespējamiem ierobežojumiem un parūpējieties par atbilstošu izziņu esamību un to apliecinātu tulkojumu uz angļu/vietējo valodu.
 
Nepilngadīgas personas:
Ceļojot kopā ar bērniem, dažkārt būs nepieciešana otra vecāka piekrišana vai atbilstoši aizbildniecības/aizgādniecības dokumenti. Papildu informāciju varat uzzināt konsulātā vai vēstniecībā.
 
Autovadītāja apliecība:
Atsevišķās valstīs jūsu autovadītāja apliecība var nebūt derīga, kā arī var būt nepieciešama īpaša apdrošināšanas programma. Ja plānojat izmantot automašīnu, painteresējieties pirms dodaties ceļā.
 
Bankas, karšu darbība un nauda:
Informējiet savu banku un kredītkartes izdevēju par saviem ceļojuma plāniem. Dažkārt, it īpaši, ja īsā laika periodā šķērsojat dažādas valstis, bankai var sākt likties, ka ar jūsu kredītkarti tiek veiktas nelegālas darbības – transakcijas tiek veiktas te no Parīzes, pēc dienas vai divām, piemēram, no Čikāgas – un banka var aizturēt kartes darbību drošības nolūkos.
Pārliecinieties, ka jūsu apmeklētajā valstī kartes darbosies, kā arī atsevišķos gadījumos jau lidostā pārliecinieties par kaut vai nelielu vietējās valūtas daudzumu savā makā, jo kredītkartes var nepieņemt visur, piemēram, sabiedriskajā transportā. Naudas maiņu iesakām veikt, izņemot naudu no bankomāta vai oficiālos valūtas maiņas punktos. Mainot naudu kaut kur pilsētās, kurss var izrādīties mazāk izdevīgs, kā arī vienmēr pastāv krāpšanas risks. Painteresējieties par valūtu kursiem pirms ceļojuma, kā arī iespēju norēķināties ar nelielām dolāru banknotēm, eiro monētām un banknotēm, tomēr ņemiet vērā, ka norēķināties vietējā valūtā parasti būs izdevīgāk.
 
Neparedzēti tēriņi:
Ceļošana ir saistīta ar neparedzētu izdevumu iespējamību – rezervējot viesnīcas, nomājot automašīnu dažkārt tiek ieturēta drošības nauda, kā arī pastāv iespēja, ka lidojums tiek atcelts/pārcelts, tiek pazaudēta bagāža un var rasties citas neparedzētas situācijas. Pārbaudiet savu norēķinu kartes/kredītkartes limitu un pārdomājiet izvēlētās apdrošināšanas programmas apjomu atbilstoši ceļojuma plāniem.
 
Bagāža:
Pārliecinieties, ka aviobiļetē iekļautās bagāžās apjoms (svars un izmēri) atbilst lidsabiedrības noteiktajam. Veicot savienojošo reisu, bagāžas noteikumi dažādām aviokompānijām var atšķirties. Dokumentus, svarīgākos priekšmetus, kā arī nepieciešamos medikamentus ņemiet līdzi rokas bagāžā. Ja izmantojat mugursomu, lai pasargātos no garnadžiem, iesakām izmantot arī nelielu ērtu somiņu, kur atradīsies mazliet naudas tēriņiem un dokumentu komplekts.
 
Elektropreces:
Uzziniet par prasībām, pārvadājot elektropreces (fotoaparātu, planšeti, telefonu, u.tml.) lidmašīnā, kā arī iegādājieties uzlādes adapteri ar dažādām kontaktdakšām un pārejām, jo dažādās valstīs izmantotie standarti var atšķirties.
 
Apģērbs:
Izvairieties no apģērba ar reliģiskiem un militārajiem simboliem, uzrakstiem un rupjiem vārdiem, karogiem un simboliem, kā arī vārdiem, kurus nespējat iztulkot. Tas īpaši attiecas uz valstīm ar dziļām, senām tradīcijām un izteiktu reliģisko kultu, piemēram, Āzijā un Vidējos austrumos.
 
Palīdzība jūsu drošībai:
Nekautrējieties jautāt palīdzību un informāciju lidostās un viesnīcās. Lieki piebilst, ka, apmeklējot ikvienu valsti, ir jāizturas cienīgi un jāievēro tās likumi, lai nepieļautu iespējamu konfrontācijas ar vietējiem, kā arī jāievēro personīgās drošības pamatprincipi. Atstājiet vērtslietas un juvelierizstrādājumus mājās, bet pasi, dokumentus un naudu glabājiet drošā vietā. Tāpat piesardzīgi izvērtējiet, ja jums tiek piedāvāta palīdzība, kad to neesat lūguši.
 
Ķermeņa valoda:
Apmeklējot eksotiskas valstis, iepazīstieties ar pamatprincipiem, kas skar kontaktus starp personām (apskāvieni, rokasspiediens, u.tml.) un žestus (īkšķis uz augšu, norādīšana ar pirkstu, u.tml.), jo atsevišķās valstīs noteiktu žestu izmantošana var tikt iztulkota kā aizskaroša.  
 
Mediji un saziņa:
Pat tad, ja nepārvaldāt vietējo valodu, no plašsaziņas līdzekļu sižetiem un vispārējā noskaņojuma, varēsiet nojaust par vietējo nemieru iespējamību vai incidentiem. Neignorējiet vietējos medijus, kā arī regulāri caur sociālajiem tīkliem sazinieties ar savu ģimeni un draugiem pat tad, ja ceļojuma galamērķis tiek uzskatīts par absolūti drošu. Krīzes situācijā iespēju robežās atjaunojiet savu informāciju sociālajos tīklos.
 
Novēlam Jums patīkamus un pozitīviem piedzīvojumiem pilnus ceļojumus!
bottom logo
   +371 67283300         [email protected]

   

Sazināties ar mums

Jaunumi

Es piekrītu Privātuma politika
bottom logo
   +371 67283300
   [email protected]
   
American Express    IATA   ALTA