Avio ziņas

Uzmanību! 
Situācija Izraēlā: Saasinoties drošības situācijai Izraēlā, kas rada ievērojamus riskus un neprognozējamu situācijas attīstību, LR Ārlietu ministrija aicina izvērtēt nepieciešamību doties uz Izraēlu. Valsts teritorijā esošajiem Latvijas valsts piederīgajiem ĀM aicina sekot līdzi situācijas attīstībai un vietējo drošības dienestu rekomendācijām. Šis brīdinājums ir spēkā līdz turpmākam aktuālās situācijas precizējumam.
 
Situācija Ukrainā: Civilās Aviācijas Aģentūra (CAA) izziņo aizliegumu visām Latvijā reģistrētām aviokompānijām veikt lidojumus Ukrainas gaisa telpā, kā arī Krievijas gaisa telpā tuvāk par 180 kilometriem no Krievijas un Ukrainas. Brīvdienu operatoru čaterlidojumi un regulārie avio pasažieru pārvadājumi tiek veikti, ievērojot visus drošības noteikumus bez Ukrainas gaisa telpas šķērsošanas.

Kādi epidemioloģiskās drošības pasākumi jāievēro Rīgas lidostā?

Uzturoties lidostā, visiem ceļotājiem, izņemot bērnus līdz 7 gadu vecumam, obligāti jāvalkā medicīniskā maska.


Ieeja lidostas terminālī ir atļauta tikai pasažieriem maskās, uzrādot iekāpšanas karti vai rezervācijas apstiprinājumu.

Lidosta aicina rūpīgi ievērot prasību valkāt masku visā uzturēšanās laikā lidostā. Īpaši masku lietošana tiks kontrolēta vietās, kur ir apgrūtināti ievērot fizisko distanci. 

Ja pasažieris ir ieradies lidostā bez maskas, tās var iegādāties vairākās vietās gan pie ieejas, gan arī pašā terminālī.

Ceļotāji arī aicināti lidostā pastiprināti ievērot roku higiēnu un visur, kur tas ir iespējams, ievērot fizisko distancēšanos.

Lidosta Rīga

Vai izlidojot/ielidojot man tiks veikta kāda īpaša veselības pārbaude?

Lidostā ir uzstādītas iekārtas temperatūras mērīšanai izlidošanas zālē pirms drošības kontroles un ielidošanās zālēs pirms bagāžas saņemšanas.

Izlidojošiem pasažieriem tiek veikti temperatūras mērījumi, lai ievērotu to aviokompāniju prasības, kuras noteikušas aizliegumu pasažieriem ar noteiktu temperatūru iekāpt gaisa kuģī. Piemēram, airBaltic gaisa kuģos netiek atļauta iekāpšana pasažieriem, kuru ķermeņa temperatūra pāsniedz 37,8 grādus. Aicinām pasažierus pirms lidojuma rūpīgi iepazīties ar izvēlētās aviokompānijas noteikumiem!

Ielidojošiem pasažieriem īpašas veselības pārbaudes lidostā “Rīga” netiek veiktas. Ja pasažieris ir ieradies kādā no Baltijas valstīm no valsts, kurā Covid-19 kumulatīvais 14 dienu saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem ir virs 16 , šiem cilvēkiem tiek noteikta 14 dienu pašizolācija kopš iebraukšanas kādā no Baltijas valstīm. Šai personai, šķērsojot Latvijas valsts robežu, ir jāaizpilda apliecinājums, ka ievēros pašizolācijas nosacījumus, un jānorāda informācija par vietu, kur pašizolācijas nosacījumi tiks ievēroti. Attiecīgo veidlapu pasažieri var saņemt un aizpildīt gaisa kuģī lidojuma laikā. Ar valstu sarakstu iespējams iepazīties Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Savukārt ierodoties kādā no Baltijas valstīm no valsts, kur kumulatīvais 14 dienu saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem ir zemāks par 16, ierobežojumu nav un cilvēks var brīvi pārvietoties pa Lietuvu, Latviju un Igauniju.

Ja atgriezīšos no ārzemēm, vai mani liks karantīnā?

Ieceļojot Latvijā, 14 dienu pašizolācija ir jāievēro cilvēkiem, kuri ierodas Latvijā no Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) tīmekļvietnē publicētām valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 16.

Savukārt ierodoties kādā no Baltijas valstīm no valsts, kur kumulatīvais 14 dienu saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem ir zemāks par 16, ierobežojumu nav un cilvēks var brīvi pārvietoties pa Lietuvu, Latviju un Igauniju.

Valstu saraksts atrodams SPKC mājas lapā

Svarīga informācija ielidojošajiem pasažieriem.

Vai lidostā ir iespējams veikt COVID-19 analīzes?

Saskaņā ar Veselības ministrijas lēmumu pašlaik lidostā vairs nav izvietoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības posteņi un līdz ar to nav iespējas nodot COVID-19 analīzes. Testiem var pieteikties vispārējā kārtībā, piemēram, sazinoties ar savu ģimenes ārstu vai zvanot pa tālruni 8303.

Vai ir spēkā kādi ierobežojumi attiecībā uz pavadītāju/ sagaidītāju atrašanos termināļa telpās?

Sagaidītājiem un pavadītājiem ieeja lidostas terminālī nav atļauta. Aicinām uz lidostu doties tikai tad, ja pasažierim nepieciešama īpaša palīdzība nokļūšanai no/uz lidostu. Pasažieriem ar pārvietošanās grūtībām lidostā ir iespējams saņemt PRM pakalpojumu.

Vai, ceļojot tranzītā, ir iespējams pavadīt nakti lidostā?

Jā, tranzīta pasažieriem ir iespēja pavadīt nakti lidostā, gaidot nākamo lidojumu. Pasažierus, kas ceļo tranzītā, aicinām pārliecināties, vai tiem ir visi nepieciešamie dokumenti ieceļošanai Latvijas Republikā un Šengenas zonā, kā arī iepazīties ar Latvijā noteiktajiem uzturēšanās un karantīnas nosacījumiem.


Ja mans reiss ir ļoti agri no rīta, vai es varu ierasties lidostā iepriekšējās dienas vēlā vakarā un pavadīt nakti terminālī?

Jā, pasažieri, kuriem izlidošana ir plānota agri no rīta, lidostā var ierasties iepriekšējās dienas vakarā un pavadīt nakti lidostā.


Kādos gadījumos man var atteikt lidojumu?

Lidojumu var atteikt, ja pasažieris neizpilda konkrētās aviokompānijas noteiktās prasības, tajā skaitā epidemioloģiskās drošības prasības. Šādas prasības var būt, piemēram, obligāta sejas maska, noteikts slieksnis paaugstinātai ķermeņa temperatūrai un citas. Piemēram, nacionālā lidsabiedrība airBaltic ir noteikusi, ka tās gaisa kuģos netiks ielaistas personas ar ķermeņa temperatūru virs 37,8 grādiem. Temperatūras mērīšana lidostā “Rīga” tiks veikta pirms drošības kontroles zonas un pasažieri ar paaugstinātu temperatūru tiks novirzīti pie airBaltic darbiniekiem tālākās informācijas saņemšanai.

Aicinām pirms lidojuma rūpīgi iepazīties ar izvēlētās aviokompānijas noteikumiem!

Kādi ierobežojumi ieceļošanai ir noteikti citās valstīs?

Pandēmijas dēļ daudzas valstis ir noteikušas dažādus ceļošanas ierobežojumus, tostarp obligātu pašizolāciju 14 dienas, konkrētus ieceļošanas nosacījumus u.c. Tāpat daudzās valstīs ir spēkā īpašas prasības par obligātu masku lietošanu, uzturēšanos publiskajās telpās, pulcēšanās ierobežojumi u.c.

Aicinām pirms ceļojuma rūpīgi iepazīties ar izvirzītajām prasībām un sekot līdzi aktuālajai informācijai! Apkopota informācija par ārvalstīs noteiktajiem ierobežojumiem ir atrodama arī Ārlietu ministrijas mājas lapā, kā arī Eiropas Komisijas īpaši izveidotajā tīmekļa vietnē https://reopen.europa.eu/lv/, kur var iegūt informāciju par ceļošanas noteikumiem un veselības drošības pasākumiem katrā no ES dalībvalstīm.

bottom logo
   +371 67283300         [email protected]

   

Sazināties ar mums

Jaunumi

Es piekrītu Privātuma politika
bottom logo
   +371 67283300
   [email protected]
   
American Express    IATA   ALTA